Van Hal ICT - Blog

Artikelen over ICT-gerelateerde onderwerpen

Hoeveel geheugen wordt er aan dom0 toegekend door een Citrix XenServer-host? Tot aan Citrix XenServer-versie 6.2 was dit vast ingesteld op 768MB, ongeacht de hoeveelheid fysieke geheugen in de host.

Diverse hypervisors zoals VMware vSphere en Citrix XenServer kunnen NFS shares benutten als opslaglocatie voor virtuele machines. Een aantal SAN storage-oplossingen zijn in staat om een dergelijke NFS share aan te bieden. Als echter de aanwezige SAN storage-oplossing geen NFS-functionaliteit bevat, dan kan een fysieke of virtuele machine ingericht worden met de Linux-distributie Turnkey Linux om snel en eenvoudig de NFS-share(s) in te stellen.

Gebruik van Microsoft WinPE images in een Citrix XenServer-omgeving is van huis uit een problematische combinatie. Het meest opvallende is de slechte netwerkperformance. Dit komt duidelijk tot uiting indien er Windows-images gekopieerd worden nadat WinPE gestart is, zoals doorgaans het geval is bij gebruik van de Microsoft-tools Deployment Toolkit (MDT) en System Center Configuration Manager (SCCM).

Citrix XenServer wordt uitgeleverd met een self-signed SSL servercertificaat. Dit certificaat wordt uiteraard niet vertrouwd door internet browsers en management tools. Citrix raadt aan om dit standaardcertificaat te vervangen door een exemplaar welke automatisch vertrouwd wordt door onder andere de Citrix Desktop Studio-componenten voor een juiste integratie via het HTTPS-protocol met een Citrix XenServer-pool.

Met het vrijgeven van hotfix XS65ESP1010 biedt de Citrix XenServer 6.5 hypervisor ondersteuning voor Windows 10 als guest platform. Hiermee wordt realisatie van op Windows 10 gebaseerde gevirtualiseerde desktops mogelijk binnen een Citrix XenServer-omgeving.